Jeg er godt i gang med å fotografere San Andreas-forkastingen i California.

Jeg oppsøker folk og steder langs en tynn strek på kartet der Stillehavsplaten møter Den nordamerikanske kontinentalplaten. Et sted langs denne linjen vil det komme et kjempeskjelv ganske snart; geologene sier at det er 99% sannsynlig at det skjer innen 30 år. Når som helst altså.

Jordskjelvet kan få katastrofale følger for folk i store deler av California. Likevel bor folk på selve forkastningen uten å ta det særlig tungt. Da jeg flyttet til Los Angeles var jordskjelv en betydelig bekymring. Jeg skrudde fast bokhylla i veggen. Etterhvert har frykten avtatt noe. Det er sol og livet er bra. Likevel: Jeg setter ikke favorittkameraet i hylla uten å tenke på hvor det vil falle, og hvor lite lurt det egentlig er å sette det der.

Mindre lurt er det selvfølgelig å reise akkurat dit det store skjelvet vil oppstå; til selve forkastningen. Jeg ser for meg at det kommer til å åpne seg en sprekk med mer enn god nok plass til at hele meg kan falle nedi. Det skjer jo ikke, men likevel. Det må være verre for de som bor der permanent?

En liquorstore i Desert Hot Springs ligger ifølge kartet midt oppå forkastningen. Indiske Vibhu Batta som jobber der tenker likevel ikke mye på jordskjelv. Det er faktisk lite han tenker mindre på enn jordskjelv. Han sier på umiskjennelig punjabengelsk at «God sent me here and he will take me back when it´s time. Maybe a gunman shoots me in the store. Only God knows».

Se mer av Knut Egil Wangs arbeider på hans nettside.