24. oktober åpner tidligere NJP-fotograf Andrea Gjestvang utstillingen Tilbake på Hamar Kulturhus.

Tilbake forteller historien til Amin og andre lengeværende asylbarn, som har blitt sendt tilbake til hjemlandet – eller lever en tilværelse på flukt. Historiene til Gjestvang, som var med i den første utgaven av Norwegian Journal of Photography, er hennes bidrag i debatten om norske myndigheteres retur-praksis.

Amin kom til Norge fra Afghanistan sammen med mor, far og to yngre søsken i 2009, og de flyttet til Ål i Hallingdal. I januar 2014 ble de tvangsreturnert til Kabul. Mens resten av familien lever i skjul i Iran, bega Amin seg alene på flukt til Europa. Drømmen er å få tilbake livet han hadde; med venner, skole, fotball og trygghet for hele familien. På Ål sitter bestevennen Tobias med en følelse av tomhet og savn:

«Jeg tenker at alt det han har vært gjennom de siste årene nå, er noe han skulle ha sluppet. Han skulle aldri trengt det. Han skulle vært her, gått på skole og hjulpet meg med bilen. Vi skulle fortsatt ha kunnet gjøre det vi alltid har gjort; kødde, game, snakke om alt mulig.»

Tobias (17), bestevennen til Amin på Ål.

Historien til Amin er en av fire beretninger om søskenflokker som har blitt tvangsreturnert etter mange år i Norge. Andrea Gjestvang har portrettert det nye livet, men også steder og venner som barna og ungdommene forlot her. Portretter, hverdagsbilder og lydopptak forteller om traumatiske opplevelser, minner og vennskap.

Utstillingen Tilbake av Andrea Gjestvang åpner 24.oktober kl. 12.00 på Hamar Kulturhus.