I løpet av sin karriere som krigsfotograf har 44 år gamle Karim Ben Khelifa søkt å finne svaret på et stort spørsmål: Er det mulig å skape et nytt uttrykk som kan få publikum til å engasjere seg – å få dem til å tenke dypere om krig og konflikter?

Mandag 24, oktober klokken 17.00 inviterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography til seminar med den belgisk / tunisiske fotojournalisten Karim Ben Khelifa. Han har de siste 15 årene gjort seg bemerket gjennom å dekke blant annet konfliktene i Irak og Afghanistan. Han har arbeidet i mer enn 80 land og stilt ut sine fotografier på fire kontinenter. Oppdragsgiverne inkluderer blant annet Time, Vanity Fair, New York Times Magazine og Le Monde.

I dag er Karim i ferd med å finne svaret på sitt store spørsmål. Han jobber med et omfattende prosjekt som involverer ny teknologi og forskning. Som Artist-in-Residence på Open Documentary Lab og Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge har han designet prototypen til sitt nye prosjekt; «The Enemy». Khelifa og temaet rundt han skaper en virituell opplevelse hvor seeren kan møte soldater som kjemper mot hverandre i langvarige konflikter.

– Det finnes en større historie enn krigen i seg selv. Det er denne jeg utforsker og ønsker å dele, sier Khelifa i traileren for prosjektet.

Han bruker kunstig intelligens, 3D-teknologi og VR-teknologi for å konfrontere oss med våre egne forestillinger om «fienden» og om «empati». «The Enemy» bryter med tradisjonelle mediers skildringer av krig. Ved å la soldatene forklare hvem de er og dele sine motiver og drømmer, utfordrer prosjektet holdninger på begge sider av en konflikt og menneskliggjør soldatene. Se en trailer om prosjektet her.

Arrangementet er gratis, åpent for alle og finner sted hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo, mandag 24. oktober klokken 17.00. Meld din interesse på NJPs Facebook-side.