Morten Andersen stiller i disse dager ut sitt prosjekt Fast Cities på Buer Galleri i Oslo.

«Flere og flere av oss bor i byer, mer enn halvparten av oss og det tallet vokser raskt. Men det er ikke i Europa eller Nord-Amerika vi bor, vel noen av oss gjør det, men de største og raskest voksende byene vi finner i Asia, Sør-Amerika og Afrika.»

Slik introduserer tidligere NJP-fotograf Morten Andersen sin utstilling som åpnet 11. august i Oslo på Buer Galleri.

«Men større betyr ikke nødvendigvis bedre, og utfordringene med forurensning, overbefolkning, fattigdom, bolig, transport, drikkevann, sanitær, energi, kriminalitet, sosial ulikhet og så videre virker uendelige», skriver Andersen.

Fotografen har utforsket gatene i Mexico City, Kairo, Mumbai, Kolkata, Dhaka, Shanghai, Sao Paulo, Djakarta og Lagos. Alle megabyer med en befolkning på ti eller flere millioner, noen ganger opptil 20 millioner med de større storbyområdene inkludert.

«Bortsett fra Shanghai var de alle ny mark for meg, ikke det at jeg kjente igjen noe fra mitt besøk på slutten av 1980-tallet der, ting endrer seg raskt… Og med bare en uke på hvert sted, akkompagnert med min vanlige jetlag og diaré, skraper jeg bare en liten bit av overflaten her. Men vanligvis når vi ser fotografisk arbeid fra megabyer handler det ofte om spektakulær arkitektur og infrastruktur, så jeg har fokusert mer på det menneskelige elementet og energien til byen som oppleves på grasrotnivå. Hvordan de beveger seg, ser ut, bor, danser … små historier, fra store byer», forteller Morten Andersen om sitt prosjekt om megabyer.