Rune Eraker

Rune Eraker har i over 20 år arbeidet som uavhengig dokumentarfotograf. I 1990 ble han antatt som medlem av det Amsterdam-baserte billedbyrået Hollandse Hoogte. Eraker har bak seg en rekke utstilinger ( bl.a. Stenersenmuseet 2001 og Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009) og publiseringer i inn -og utland. Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.”Øyeblikk av Lys” Aschehoug forlag, 2001, ”Lukten av savn” Wigestrand forlag, 2005 og ”Drømmen om Europa” Forlaget Press, 2009). I 2007-2009 ledet han juryen til Fritt Ords store dokumentartildeling og var redaktør for boka ”Norsk Dokumentarfotografi i dag” som ble utgitt på Forlaget Press. I 2009 fikk han prisen ”Årets Frilanser”.

Laara Matsen

Laara Matsen studerte fotografi under Larry Fink og Stephen Shore på Bard College, New York. Hun begynte sin karriere som bildesjef hos Magnum Photos i New York, og senere som mangefasettert supporter og produsent av langsiktige fotografiske dokumentarprosjekter. Hun har redigert og kuratert en rekke internasjonale fotoutstillinger og prisvinnende fotobøker, og var bildesjef i magasinet D2 / Dagens Næringsliv i åtte år. Nå jobber hun som uavhengig konsulent, kurator og mentor.

Espen Rasmussen

Espen Rasmussen er bildesjef for magasinavdelingen i VG. Han arbeider også med uavhengig dokumentar prosjekter, samt prosjekter i samarbeid med ulike frivillige organisasjoner som Leger Uten Grenser, Flyktningehjelpen og UNHCR. Han er flere ganger tildelt utmerkelser for sitt arbeid, blant annet to priser i World Press Photo og syv priser i Picture of the Year international. I 2008 ble han kåret til en av de mest lovende unge fotografer i verden av Photo District News. Han er representert av det London-baserte byrået Panos Pictures. I 2011 gir han ut sin første bok, «Transit», på forlaget Dewi Lewis Publishing.

Fritt ord

Norwegian Journal of Photography (Norsk Fotografisk Journal) er et prosjekt i forlengelsen av Fritt Ords satsning for å styrke dokumentarfotografiets stilling i Norge. I 2006 utlyste Fritt Ord prosjektmidler til samfunnsengasjerte fotografer. De utvalgte prosjektene ble realisert mellom 2007 og 2009. Prosjektet resulterte i utstillingen ”Norsk dokumentarfotografi” ved Henie Onstad Kunstsenter høsten 2009 og bokutgivelsen Norsk dokumentarfotografi i dag ved Forlaget Press samme år. Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.